Önsta Fritidsklubb

Vad kul att just Du är nyfiken på vår fritidsklubb som vi är så stolta över!

Hej!

Vår verksamhet riktar sig till barn från årkurs 4 till årkurs 6.

Vision:
Vi arbetar efter Västerås Stads vision: Alltid bästa möjliga möte! Vi vill ha en fritidsklubb där vi alla trivs och känner sig delaktiga. För att uppnå detta är vi ständigt nyfikna om era åsikter, förslag, tankar, er delaktighet, era erfarenheter mm. Vi utformar denna fritidsklubb tillsammans. Barn, personal, enhetschef, föräldrar, anhöriga m.fl. Om man skulle prata sporttermer skulle man säga: Ingen är större än laget! Vi är ett lag och vi ser verkligen fram emot Ert besök!

Våra lokaler:
Vi är en stor fritidsklubb med fina utrymmen för att chilla och göra roliga aktiviteter. Vi har en replokal med olika instrument. Här kan du jamma enskilt men även ösa på med ditt band. Vi sammarbetar även med olika föreningar och aktörer inom musiken. I anslutning med replokalen har vi en studio. Här kan ni spela in er egen musik. Alltifrån rock till rap musik. Vi har kunnig personal inom detta område.
Vi har även ett DJ-bås med tunga högtalare i en bra lokal med rätt ljus för att komma i stämning. Detta brukar vi använda för våra discon men ibland så kommer vi i stämning och kör igång musiken ändå t.ex. till ett ”dansstopp”.
Vi har ett pingisrum med tre pingisbord. Här finns även en stor spegelvägg ifall man vill träna dans, träna teater etc.

Vi har ett rum där det finns biljardbord, senaste Playstation konsolen som spelas på stor duk, möjlighet finns att se film på duken när vi har ”mysdag”, bra musikanläggning och schyssta sittplatser.
Vi har ett rum där man kan spela Wii på stor duk med bra ljud och belysning. Här brukar vi även titta på film vid enstaka tillfällen som exempelvis lov. Vi brukar även ha discon här.
Vi har ett ”lugnt” rum som vi kallar "Chillrummet". Här kan man chilla med bra sittplatser. Här kan man även göra sina läxor ifall man vill sitta där det inte är så livligt. Vi i personalen kan endast hjälpa till ifall det finns utrymme för detta. Vi är en stor klubb med många barn.
Vi har ett pysselrum där man kan skapa tillsammans med personalen. Oftast följer vi ett ”veckotema” där man kan skapa ett specifikt verk som personal planerat. Men självklart så får den egna kreativiteten flöda fritt i barnens skapande. Många gånger lär barnen oss i personalen nya metoder som utvecklar vår verksamhet i pysselrummet. Vi har ibland även utställningar vid våra ”Öppet Hus” kvällar.
Vi har ett allrum där vi ibland äter mellanmål. Här kan man spela sällskapsspel, titta på tv eller film på stor duk, surfa på datorer eller göra roliga aktiviteter tillsammans. I anslutning till caféet finns ett litet rum med två Playstation konsoler.
Ibland bakar vi i köket som ligger i anslutning till allrummet.

Värt att notera: Vi tillämpar något som vi kallar skärmtid. Med detta menas att barnet endast får spela eller surfa på internet en halvtimme om dagen. Detta har vi löst genom ett bokningssystem. De enheterna ingår i detta bokningssystem är datorer, spelkonsoler, egna mobiltelefoner och surfplattor. Barnet får endast välja ett alternativ om dagen hos oss.
Vi har även ett annat bokningssystem för biljard, pingis, studio, replokal och hundpromenader. Detta för att så många barn som möjligt ska kunna delta i aktiviteterna. Detta system är mer flexibelt än skärmtid.

Allmänt:

Vi är ute och grillar varje fredag om vädret tillåter, så klä er rätt efter väder. Vi har ett ute förråd med massa uteleksaker som vi nyttjar. Även en utomhusplan för fotboll finns i närområdet.
Varje tisdag har vi klubbmöte mellan 14.30–15.00. På mötet pratar vi om vad som händer på klubben, eventuella önskemål om inköp, förhållningsregler, information om lov mm. På tisdagsmötet har barnen utrymme att få sin röst hörd och vara med och påverka verksamheten.

Grupper:
Vi brukar starta olika ”grupper” när tillfälle ges. Det kan exempelvis handla om att vara med i en läsargrupp, tjejgrupp där barnen diskuterar olika ämnen och känslor.
Men grupper kan även handla om att utföra vissa uppgifter som exempelvis en miljögrupp som tar hand om närområdet.
Alla grupper är anpassade efter barnens mognad och integritet.

Inflytande:
Vi vill att barn och föräldrar ska känna att de har inflytande över barnens fritid hos oss och vara med att utforma vår fritidsklubb. Detta försöker vi bl.a. uppnå genom det vardagliga samtalet, förslagslåda i pysselrummet, Facebook, Instagram, Fripunkt.se, snabb återkoppling av såväl personal som av enhetschef, klubbmöten, enkäter, öppna hus, utvärderingar etc. Föräldrar eller andra personer som känner tillhörighet med vår fritidsklubb är välkomna ge feedback, komma med tips om aktiviteter, få information eller hur man kan utveckla fritidsklubben i allmänhet.

Bra att veta:
Vår fritidsklubb är en öppen verksamhet som riktar sig till barn från årskurs 4 till årskurs 6. Öppen verksamhet skiljer sig exempelvis mot ett fritidshem då barnen inte behöver hos oss anmäla sig om tider när det ska komma eller gå hem. Men när barnet vill börja besöka vår fritidsklubb så får barnet med sig två blanketter hem. Den ena blanketten vill vi ha tillbaka till klubben. På den fyller vårdnadshavare eller andra ansvariga för barnet i kontaktuppgifter, allergier, om barnet får vara med på bild mm. På den andra blanketten barnet får med sig handlar om man vill att barnet ska äta mellanmål hos oss. Denna blankett skickar Ni direkt till stadshuset. Blanketten skickas med frisvar så det enda Ni behöver tänka på är att fylla i blanketten och sen lägga på närmsta brevlåda. Mellanmålet serveras från 14.00–15.30 (slutar ett barn sent så får det givetvis mellanmål när barnet kommer).

Vi i personalen går efter ett stationsschema vilket innebär att det ska finnas bra närvaro i alla delar av fritidsklubben. Vi har speciellt utformade förhållningssätt för barn och personal på vår klubb och vi arbetar lösningsfokuserat ifall ett problem skulle uppstå.

Har Ni fler frågor om vår verksamhet så tveka inte att ställa de till oss.

Hjärtligt välkommen till Önsta Fritidsklubb!

Kontaktuppgifter:
021 - 39 36 44

Enhetschef:

Charlotte Kvarnström

021 - 39 24 75 / charlotte.kvarnstrom@vasteras.se

Vi som arbetar här:

Peter, Anna, Zaneta, Koyar